Tianno Teknoloji Haberleri
Ay'da uranyum bulundu
Haberin Tarihi: 01.07.2009 - 10:00
Ria Novosti ajansının haberine göre, bir grup Amerikalı ve Japon bilimadamının çalışmalarının sunulduğu ve Teksas'ta yapılan Ay ve gezegenlerin incelenmesine ilişkin 40. konferansta, Kaguya'nın gama ışınlı spektrometresi ile edinilen verileri değerlendirildi.Konferansta, en modern gama ışınlı spektrometre ile donatılan Kaguya'nın Ay'da uranyum dışında toryum, potasyum, oksijen, magnezyum, silisyum, kalsiyum, titanyum ve demir gibi elementlerin de izine rastladığı belirtildi.Daha önce, Apollo Projesi ve "Lunar Prospector" (Ay Madencisi) uzay aracı vasıtasıyla Ay haritasının oluşturulması denemesinde Ay yüzeyindeki maddeler tespit edilmeye çalışılmış ve çok az element belirlenmişti.Ay araştırmaları projesindeki Gezegen Bilimleri Enstitüsü bilim adamlarından Robert Reedy, edinilen son bulguların Ay'ın kökeni, evrimi ve madde yapısının daha iyi anlaşılması için yararlı olacağını ve sonraki projelerde yüzeydeki maddelerin araştırılmasına da yardımcı olacağını vurguluyor.İsmini geleneksel bir Japon hikayesindeki bir prensesten alan ve ana uzay modülüne bağlı iki uydudan oluşan Kaguya sondası, Ay'ın ayrıntılı haritasını çıkarmak, Ay toprağındaki mineral ve diğer elementlerin dağılımını belirlemek, toprak yüzeyi ve alt katmanların yapısını incelemek için fırlatılmıştı.Japonya Uzay Keşif Ajansı (JAXA) tarafından Japonya'nın güneyindeki Tanegaşima adasındaki uzay merkezinden 14 Eylül 2007'de H-2A adı verilen füzeyle fırlatılan Kaguya sondası, Ay'ın yörüngesindeki görevinden sonra, 10 Haziran 2009 tarihinde paralele yakın bir açıyla kontrollü olarak Ay yüzeyine indirildi.Bilim adamları, sondanın Ay ile çarpıştığı andaki etkilerini de araştırdı.
Yorum Yaz |
Yorumları Oku
Konu İle İlgili Diğer Haberler
Darwin'in kemikleri bulundu!
Haberin Tarihi: 19.01.2012 - 12:00
İngiliz paleontolog Dr. Howard Falcon-Lang, British Geological Survey bilim merkezindeki çalışmaları esnasında, eski ahşap bir dolabın içinde Charles Darwin'e ait 165 yıllık fosilleri buldu
Asya'da yeni bir tür dinozor bulundu
Haberin Tarihi: 17.01.2012 - 12:00
Çin ve Japon bilimadamları, Çin'in doğusundaki Cıciang eyaletinde yeni dinozor türü keşfedildiğini duyurdu.
Pankreas kanserine yol açan gen bulundu
Haberin Tarihi: 03.01.2012 - 12:00
Bilim adamları, aile kaynaklı pankreas kanserinde rol oynayan bir gen buldu.
"Tanrı parçacığı"nın izi bulundu
Haberin Tarihi: 14.12.2011 - 12:00
Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi (CERN), parçacıklara kütlelerini verdiği düşünülen "Higgs Boson" adı verilen atomaltı parçacığının izini bulduklarını, ancak elde edilen verilerin keşif olarak nitelenemeyeceğini açıkladı.
77 bin yıllık yatak bulundu!
Haberin Tarihi: 10.12.2011 - 12:00
Bilim adamları, Güney Afrika Cumhuriyeti'nin Durban kentinde bir mağarada, üzerinde insanların yattığı 77 bin yıllık ilkel yatak buldu.
Dünya'ya benzeyen gezegen bulundu
Haberin Tarihi: 06.12.2011 - 12:00
Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi'nin (NASA) Güneş Sistemi'nin dışında birçok bakımdan Dünya'ya şaşırtıcı biçimde benzeyen yeni bir gezegen bulduğu bildirildi.
İyi korunmuş mamut bulundu
Haberin Tarihi: 03.12.2011 - 12:00
Rusya'da, 40 bin yıllık, iyi korunmuş mamut bulundu.
Evrenin ilk anlarının tanıkları bulundu!
Haberin Tarihi: 11.11.2011 - 12:00
Amerikalı astronomlar, 13,7 milyar yıl önce evrenin doğumundan sonra ilk dakikalar içinde oluşmuş iki gaz bulutu keşfetti.
Himalayaları buldozer gibi kaldıran "şey" bulundu!
Haberin Tarihi: 03.11.2011 - 12:00
Bilim adamları, Tibet'in altında 100 kilometre kalınlığında bir levha keşfetti. Bu levha, yılda 5 santimetre kuzeydoğuya doğru ilerliyor.
12 yeni kurbağa türü bulundu
Haberin Tarihi: 18.09.2011 - 12:00
Hindistanlı bilimadamları ülkenin güneybatısında 12 yeni kurbağa türü buldu.

